Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Savaş Anıları Nevin Erem
Anayasa, Bilim ve Sanat
Faruk Erem'in Gazete Arşivinden
Toros (Şiir)
Faaliyetlerimiz
Maden Sularımız
Açlık Grevi
Savaş Anıtları
Tahinli Çörek
Angkor
Yolculuk

Tren
Arka Kapak

Dansçı Figürleri

Haberler
Gezelim Tanıyalım
Bize Yazın

Yakın Geçmişten Günümüze Sanata Dönüşen

Yakın tarihteki askeri ve siyasi çatışmaların, günümüze savaş alanlarının turizme açılarak yansıtılması, canlı tarih olarak turistlerin ilgisini çekmektedir. Bizim büyük bir kahramanlık örneği olan Çanakkale savaşlarımız dışında bu alanda en yakın tarihli ve akıllarda en canlı olarak yer alan savaşlar, Vietnam ve bizim de katıldığımız Kore savaşlarıdır. Bu savaşların ortak yönü, çatışmaların üzerinden uzunca bir süre geçmiş olmasına rağmen savaş alanlarının yapılan anıtlar ve tarihi dekorlarla hala canlı tutulmasıdır. Yapılan düzenlemeler ve tarihi anıların modern teknoloji kullanılarak insanlara canlı olarak aktarılması, tarihte yaşanan acı olayların unutulmaması ve savaşlardan bir ders çıkarılması bakımından önemlidir. Kurtuluş savaşımızın en önemli ve en kanlı çatışmalarının yaşandığı Çanakkale savaşı her sene çatışmaya giren devletlerin (Avustralya, Yeni Zelanda vb.) katılımıyla anılmakta ve savaşın cereyan ettiği bölgede çeşitli törenler düzenlenmektedir. Bu bölgede yapılan anıtlar, mezarlıklar ve müzeler savaş anılarını canlı tutmakta, bölgeye gelen ziyaretçilerin de aynı duyguları hissetmesine yardımcı olmaktadır. Sadece anıtlarla değil Çanakkale üzerine söylenen türkü ve şiirlerle süslenmiş olan Çanakkale savaşının, bir kahramanlık destanı haline geldiği görülmektedir. Çanakkale savaşları savaşın sanata dönüşünün en güzel örneğini teşkil eder.

Haziran 1950 de Kuzey Kore'nin, iki ülke arasındaki sınırı aşarak Güney Kore'ye girmesiyle başlayan savaşa Türkiye'de BM örgütünün çağrısına uyarak tugay kuvvetinde bir birlikle savaşa katılmış, uzun ve kanlı çarpışmalar sırasında sürekli ateş hattında kalan Türk birliği çok sayıda ölü ve yaralı askerin yanı sıra pek çok askerini de kaybetmiştir. 1953 de barışın sağlanmasıyla Türk birliği kademeli olarak geri çekilmiştir.
Bugün savaşın cereyan ettiği 38. enlemdeki sınır bölgesi, çeşitli anıtlar ve düzenlemeler ile ziyarete açılmıştır. Sınır çizgisinde bulunan dürbünlerle Kuzey Kore topraklarını görme imkanı bulan ziyaretçiler, iki ülke arasındaki tüneli özel vagonlara binerek gezdikten sonra savaş sırasında yaşananları özel film stüdyolarında izlemektedirler. Savaşın getirdiği acılar ve yaptığı tahribatlar resim, belge ve dökümanlarla izleyiciye canlı olarak yansıtılmaktadır.

En yakın tarihli olup 1968 de başlayıp 1976 da biten ve daha önce ikiye ayrılmış olan Vietnam'ın birleşmesiyle sona eren Vietnam savaşları on yıla yakın bire süre devam etmiştir. Uzun tarihi boyunca pek çok çalkantı yaşamış ve 1954 Cenevre konferansı ile Kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmış olan Vietnam, uzun ve çok pahalıya mal olan bir savaştan sonra bütünlüğünü sağlamıştır. Vietnam'lılar yaşadıkları bu savaşın anılarını ve acılarını, savaş bölgesinde yaptıkları düzenlemeler ve açtıkları müzeler ile canlı tutmakta ve aynı duyguları ziyaretçilere de yansıtmaktadırlar. Savaş sırasında açılan yer altı sığınakları, tuzaklar ve dehlizler izleyenleri düşündürmekte, savaş sırasında yaşanan hayatta kalma mücadelesinin ne kadar güçlükle kazanıldığını gözler önüne sermektedir. Açık hava müzesi niteliğindeki bu düzenlemeler savaşın sanata dönüşünün en belirgin kanıtıdır.








Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-419 76 25