Yaşantımıza Anlam Katan...

Bekleyen Biri Var
Sizden Gelenler

GELENEKSEL SOFRALAR

Ülkemizin çeşitli bölgelerindeki yemek farklılıkları dışında genel olarak sofra düzenimiz aynıdır; köylerde yere ya da yüksek bir altlık üzerine konan tepsilerde şehirde ise masalarda. Buna paralel olarak tabak, çatal, kaşık, bardak gibi yemek sırasında kullanılan malzemelerin metaryelleri de farklı olabilmektedir. Toprak tencere, tahta kaşık v.s.gibi. Bütün bunlar bizim sofra geleneğimizi oluşturmaktadır. Bunun en güzel örneği halen bütün canlılığı ile yaşatılan Urfa sıra gecelerinde görülmektedir. Küçük tabureler üzerindeki geniş tepsilerde yere oturularak yenen mahalli yemekler, ortada yoğrulan çig köfte, mahalli kıyafetler içinde bölgesel türküler söyleyen ve buna uygun her türlü enstrumanı çalan sanatçılar, tam anlamıyla bir köy gecesi yaşatmaktadırlar.

Bizde olduğu gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde de böyle geleneksel sofra düzeniyle yemek sunan yerler mevcuttur. Bunun en tipik örneği Thailand'da görülmektedir. Uzun ve yere yakın alan tahta masalarda yemekler yere oturularak yenmektedir. Küçük kaplarda çeşitli mahalli soslarla sunulan yemek sırasında yöresel dans gösterileri de yapılmaktadlr.

En ilginç sofra düzeni ve yemeği ise Çin'dedir. Çinliler de yemeği tepside yemekte ancak bu, tahtadan yapılmış dönen bir tepsi. Normal masanın üzerine konmuş olan bu tepsiyi çevirerek istediğiniz yemeğin önünüze gelmesini sağlamaktasınız.

En az sekiz ya da dokuz çeşit bulunan bu yemekte tek bulunmayan şey ekmek ve tuzdur, onun yerine her sofrada büyük bir pilav tabağı yer almaktadır. İçecek olarak her ne kadar masada su bulunmakta ise de küçük fincanlarla servis yapılan yeşil çaylar sürekli yenilenmekte boşalan her fincan, anında doldurulmaktadır.

Ülkemizde ve dünyada pek çok ülke geleneklerinin ve mahalli göreneklerin kaybolmaması için büyük çaba sarfetmektedir. Bu da insanların geçmişten kopmamasını sağlayan önemli bir etken olmaktadır.