Tarihe ışık Tutan Kültürel Yer Altı Zenginliklerimiz

Avukat ve Hakim

Bir Şiir
Fotoğraflar

Genelde yaz aylarında tüketilse de son zamanlarda mevsim ayrımı yapılmadan her zaman herkesin yediği dondurmayı kendimiz evde hazırlayabiliriz.

Hem ekonomik hem de sağlıklı dondurma için ihtiyacımız olan şey sadece süt, sahlep ve şekerdir. Miktarları kişi sayısına ve arzuya göre değişse de temel ölçüyü şöyle verebiliriz. Bir kilo ılık süte bir tatlı kaşığı sahlep ve beş altı yemek kaşığı şeker karıştırılır ve ocakda kaynatılır. Kaynayan süt ateşten alınıp beş, on dakika karıştırılır ya da çırpılır sonra tekrar kaynatılır. Bu işlem birkaç kez tekrar edildikten sonra oda sıcaklığına gelen süt buzluğa kaldırılır. Buzlukta donmaya başlayan dondurma kenarlardan içe doğru belli aralıklarla karıştırılarak buz şeklinde sertleşmesine engel olunur. Değişik tatlar elde etmek için süt kaynarken içine vanilya, kakao ya da damla sakızı ilave edilebilir. Dondurma yapımında en önemli nokta iyi karıştırmaktır. Ne kadar çok karıştırılırsa dondurma o kadar güzel olur. Bunun nedeni ise dondurmanın içinde oluşabilecek buz kristallerinin önlenmesidir.