Yaşantımıza Anlam Katan...

Bekleyen Biri Var
Sizden Gelenler

FARUK EREM'İN GAZETE ARŞİVİNDEN

Erem: "İtham ve savunma eşitsizliği rejime zaaf getirir"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Faruk Erem, memleketimizde itham ve savunma eşitliği olmadığını, bu eşitsizliğin de güvenceli adalete dayanmadığını öne sürerek, "Demokrasinin en iyisini uygulamak iddiasında olması gereken memleketimizde bu eşitsizlik bir açıdan rejime zaaf getirir" dedi.

"AVUKATLIK YASASI DEĞİŞİKLİĞİ"

Türkiye Barolar Birliğinin bugün İzmir'de başlayacak olan olağanüstü genel kurul toplantısında görüşülecek, "avukatlık yasası değişikliği" konusunda görüşlerini, düzenlediği basın toplantısında açıklayan Prof. Erem, Avukatlık mesleğinin tabanını o memleketin usul yasalarının teşkil ettiğini belirterek, "Bizim hukuk ve ceza yargılama kanunları yabancı kaynaklardan alınmıştır" dedi.

Erem şöyle devam etti;

"Bu kaynaklar aşağı yukarı 1800 yılına kadar iner. Biz barolar birliği olarak mesleğimizi diğer memleketler düzeyine çıkarmak için ne kadar çalışırsak çalışalım, taban kanunlarda gerekli değişiklikler yapılmadıkça bir sonuç almak mümkün değildir. Buna rağmen bugünkü usul kanunları çerçevesinde ileriye doğru bazı aşamalar kaydetmenin mümkün olduğu kanısı vardır."

Genel kurulda avukatlık yasası değişikliği, eşit pay ile itham ve savunma eşitsizliği üzerinde duracaklarını ifade eden Prof. Erem, daha sonra şunları söyledi:

"GÖREVİMİZİ YAPAMIYORUZ"

"Biz Türk avukatları olarak, bize düşen görevi yasal olanaksızlıklar nedeniyle yerine getirdiğimiz inancında değiliz. Diğer memleket avukatlarının adaletin gerçekleşmesindeki payına eşit bir paya sahip olma çabası içerisindeyiz. Her memlekette büyük adli reformları Barolar, Avukatlar yapmışlardır. Bu şüphesiz onların daha fazla bağımsız bir statü ve olanak içinde olmalarındandır. Biz bu öncülük görevimizin dahi hakkıyla başarıldığı inancında değiliz.

Ülkemizde itham savunma eşitliğinin olmayışı nedeniyle Demokratik rejimin de zaafa uğradığını ileri süren Prof. Erem bu konudaki görüşlerini açıklarken:

"Memleketimizde itham ve savunma eşitliği yoktur. Savunmanın daha az olanaklarla donatılmış olması yolunda yürürlükteki sistem artık çağdan tamamiyle düşmüş bir sistemdir. Güvenceli adalet, itham ve savunma eşitliğine dayandığı diğer demokratik ülkelerde açıkça benimsenmiş kurallardır. Demokrasinin en iyisini uygulamak iddiasında olması gereken memleketimizde ise bu eşitsizliğin bir açıdan rejime bir zaaf getirdiği inancı içindeyiz." dedi.

Erem: "Tarih, bağımsız yargıyı tutanları haklı çıkarmıştır"

Türkiye Baralor Birliği Başkanı Prof. Faruk Erem, "Adalet organlarının bağımsızlığını korumak, Anayasal kuruluşların başlıca görevi olmalıdır." demiştir.

Bursa Barosunun düzenlediği bir toplantıda konuşan Prof. Erem, tarihin bağımsız yargıyı tutanları haklı çıkardığını söyleyerek, şöyle devam etmiştir:

"Tarihte, bağımsız yargıdan daha fazla vatansever olduğunu ve daha iyi düşündüğünü sanan siyaset adamlarına sık sık rastlanmıştır. Ama tarih, daima bağımsız yargıyı tutanları haklı çıkarmıştır ve kanımıza göre, haklı çıkarmaya devam edecektir."