Orta Asya

Uygurlar

Yurt Ya Da Gerler

Fava

Moğolistan'ın kuzeyinde Gobi çölünde yaşayan göçebe halkın barındığı çadırlara yurt ya da ger denmektedir. Yuvarlak tahta bir zemin üstüne kurulan bu çadırların içi ve dışı kumaşla kaplı olup arası keçeyle doldurulmuştur. Oldukça sağlam yapıda olduğundan rüzgara ve yağmura dayanıklıdır. Soğuğa karşı önlem olarak kapısı güney taraftadır. İçerde iki ana direkle desteklenen çadırın tepesi ışık alması için şeffaf örtü ile kaplanmıştır. İki ana direğin ortasında borusu tepedeki delikten çıkan bir soba bulunur. Soğuk çöl iklimi etkili olduğundan akşamları her koşulda sobayı yakmak gerekmektedir. Ayrıca bu sobalar yemek ve ekmek yapımında da kullanılmaktadır. Kendi inanışlarına göre çadırda iki direk arasından geçmek iyi sayılmaz. Kapıdan girerken de eşiğe basılmaz. İçerdeki direklerde Güneş rengine benzediği için genellikle sarı ya da turuncu renk kullanılmaktadır. Sağlı sollu iki tarafta bulunan yataklar gündüzleri kanepe gibi kullanılmaktadır. Kapının karşısında bulunan masada kendileri için değerli olan objeler bulunmaktadır.

Belli aralıklarla kurulan bu çadırlarda akrabalar genellikle birbirine yakın oturur. Moğollar çadır yaşamına alışık olduklarından şehir hayatına dönseler ve betonarme binalarda otursalar da bahçelerine mutlaka bir çadır kurarlar.