Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Orta Asya

Devlet Yardımı

Organ Nakli Hakkında Kanun

Gülmek

Faaliyetlerimiz

Orhon Anıtları

Kamanın Yeri (Şiir)

Orta Asya Bozkırlarında Yaşam

Telkin Edici Sorular

Uygurlar

Yurt Ya Da Gerler

Fava

Arka Kapak İçi

Arka Kapak

Haberler
Gezelim Tanıyalım
Bize Yazın
Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-419 76 25
    Orta Asya bozkırının önemli bir bölümünü oluşturan Gobi çölü (ya da bozkırı) Moğolistan Halk Cumhuriyeti'nin güneyini ve Çin'e bağlı Sincan ve Gansu eyaletlerinin komşu bölgelerini içine alır. Yükseltisi 800 ile 1200 m arasında değişen Gobi çölü soğuk iklimli bir çöldür. Özellikle Sibirya'ya yakın bölgelerde Temmuz ayında kar yağdırdığı görülmüştür.
    Bozkır, kayalık sıradağlarının yanında uzanan kumullar ve taşlık alanlarla kaplıdır. Dağ kenarlarında  kuraklık biraz daha azdır ve ilkbaharda yetişen otsu bitkiler keçi, deve ve at yetiştiren göçebelerin yayıldığı otlu bozkırı oluşturur. Gobi çölünde göçebe olarak yaşayan Moğollar yurt ya da ger adı verilen çadırlarda yaşarlar. Toplaması ve kurması kolay olan bu çadırlar göçebe halkın yaz kış kullandığı barınaklarıdır. Hayvancılıkla geçinen at, deve ve keçi besleyen göçebeler bu hayvanlardan elde ettikleri yan ürünlerle beslenmektedirler. Hayvanın tüyünden yapılan keçeleri hem giyimlerinde hem de çadırlarını kapatmakta kullanırlar at yetiştirmek ve at binmek göçebe Moğol halkı için çok önemlidir.

    Çocuklarına küçük yaştan başlayarak at binmeyi öğretirler. Senede bir kere yapılan festivalde çocuklar at yarışlarına katılırlar. Yaz aylarında aileleriyle beraber çadırlarda yaşayan çocuklar kış geldiğinde yatılı okullarda eğitim görürler.
    Göçebe hayatın en renkli anları Moğolların kendilerine özgü aletleriyle yaptıkları müziklerdir. Çok  değişik seslerin ve melodilerin çıktığı bu yerel enstrümanlar bölge halkı tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

    Şamanizmin etkilerinin büyük ölçüde görüldüğü bozkır yaşamında bir takım inançlar insanların yaşamına yön vermiştir. Uvo denilen bir direğe bağlanan bezler ve bunun etrafında üç kere dönülerek her seferinde küçük bir taş atmak hem ibadet hem de dualarını kabul edileceği inancına dayanmaktadır.

    Çevrede bulunan otsu bitkilerle beslenen hayvanların sütünden tatlı peynir yapıp kurutmaktadırlar. Bu peynirleri daha sonra küçük küçük doğrayıp çerez gibi yerler. Su kaynakları oldukça kısıtlı olan bozkırlarda birkaç küçük göle rastlanırsa da genelde yer altı kaynaklarından elde edilen su kullanılmaktadır.

    At binmenin dışında okçuluk ve güreş de Moğolların en çok yaptıkları spor çeşididir. Özellikle Festival zamanı güreşçiler eğitmenlerinin denetiminde uzun süren çalışmalar yaparlar. Kartal hareketi ile bayrağı selamlayarak başlayan güreş tarafların birbirini tartmaları sonucu birinin rakibini yere düşürüp sırtını yere değdirmesi ile sonuçlanmaktadır. Okçuluk ise çocukluktan başlayan bir Ata sporudur.
Yerel enstrüman
çalan müzik grubu