Anıt Heykeller

Su Muhallebisi

Karpatlar şelale bölgesi

Karpatlarda gün doğumu

Anıt heykel, önemli bir kişi ya da olayın anısını yaşatmak amacıyla yapılan mimari yapıttır. Anıtlar genel kültür tarihi açısından kamu için olduğu kadar bir ülke, ulus, belirli bir bölge ve kent için önem taşıyan yapılardır. Bunlar ülkelerin ve ulusların tarih, kültür ve sanat alanındaki başarılarının somut belgeleri niteliğindedir. Anıtlar türlerine göre askeri, sivil folklorik vb. şekilde sınıflandırılmaktadır.
    Heykel çok zahmetli ve masraflı bir sanattır. Anıt yapımı konusunda ise yeterince deneyim ve teknik bilginin yanında finansman zorluğu da bulunmaktadır. Tüm bunlara rağmen tarihi olayları ve önemli kişileri simgeleyen anıtlar pek çok kente ve İle yaygın olarak yapılmıştır. Anıt heykel konusundaki çalışmalar, sanatın uygulanmasından doğan malzeme ve teknik sorunların yanında heykeli sokaktaki insana sevdirme sorumluluğunu da kapsamaktadır. Sanatı yaratan etken sadece toplum olmayabilir ama sanatın   gelişmesini ve sürmesini sağlayan o toplumun maddi, manevi ihtiyaçlarıdır. Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi ve heykel sanatına yakınlık duymasını sağlamak önemlidir. Bu da ancak sanata ve sanatçıya destekle olur. Heykel genelde toplum için kalabalıklar için yapılan bir sanattır. Anıt heykeller de bu kategoriye girenlerin başında gelmektedir. Her çağın büyük heykeli her insanın kendinden tarihinden ve geçmişinden bir şeyler bulduğu bir sanattır. Sanatçının halkı düşünerek yaptığı bu eserlere halkın da aynı düşünceyle bakması gerekmektedir.
    Bu konuya en güzel örnek Duatepe Anıtı'ndaki heykellerdir. Çok özel bir yer olan Duatepe, 10 Eylül 1921 de Türklerin düşmana karşı başlattığı genel taarruzda geri alınan
ilk tepedir. Kurtuluş savaşının dönüm noktası sayılan Sakarya Meydan Muharebesi'nin cereyan ettiği son savunma hattı üzerinde bulunmaktadır. Duatepe Anıtı, kazanılan zaferi
ve onu hazırlayan ortamı ifade eder.
    Bir toplumun gelişmişlik düzeyi sahip olduğu sanat verilerinin azlığı veya çokluğu ile ölçülür. Sanata açık bir toplum pek çok konuda ileri düzeyde düşünme kapasitesine
sahip demektir. Sanatsız bir toplum mutsuz insanlar topluluğudur. Hoşgörü ve paylaşım ancak sanat sayesinde gerçekleşir.
    Anıt heykelciliğinde sanat kalitesinden ödün vermeden yapılan eserler her zaman beğeni toplamış ve takdir edilmiştir.