Savunma Sistemli Kapılar

Divriği Ulu Cami Taç Kapısı

GEÇMİŞTEN BUGÜNE ŞEHİRLERİN
SİSTEMLİ
İlk çağlardan beri kurulan her devletin başkenti, sarayı ve kalesi saldırılara karşı savunma ihtiyacı içinde olmuştur. Bu nedenle kentlerin ve kalelerin kapılarına stratejik konumlarından dolayı çok büyük önem verilmiştir. Genellikle kapının iki yanına inşa edilen kuleler, gözetleme kulesi göreviyle beraber ana kapıya büyük dayanak sağlamışlardır. Kent surlarının dışa çıkıntılı olması ve ana kapıyla içerdeki ikinci kapı arasında bir alan bulunması savunma sistemi için çok önemlidir. Eski tarihi kentlerin (bunlara genelde "medina" da denir) büyük giriş kapıları vardır. Modern şehirlerin bir kısmında şehre girişi simgeleyen sembol kapılar yapılmıştır. Günümüzde şehir kapılarından ziyade büyük mimari yapılar ile dinsel yapıların kapıları önem kazanmıştır. Gerek tarihi gerekse dinsel mimaride yapılan taç kapılar sanat eseri niteliğinde olduğundan korunması gereken eserler kapsamında düşünülmesi gerekir.
Nevin EREM
Sezon içinde yaptığımız faaliyetlerin yer aldığı 14. yılımızın ilkbahar sayısında hepinizi sevgi ile selamlıyorum. Bu sayımızda kapılar ile ilginç bulduğumuz bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.
EN ÖNEMLİ KORUNMA KALKANI,
KAPILAR