Denizler

Selçuk Güvercini

Kızıldeniz

Zeytinyağlı Kabak

il'in doğu kıyısında Firavunların başkentlerinden biri olan eski Teb'de yer alan Karnak Mısır'ın en geniş dinsel yapılar topluluğunu oluşturur. Orta imparatorluk döneminden Roma dönemine kadar Firavunlar tanrıların kralı ve 18. Hanedan zamanında devletin tanrısı olan Amon'un hüküm sürdüğü bu yeri sürekli olarak güzelleştirmeye çalıştılar Karnak en parlak çağını yeni imparatorluk döneminde yaşadı.

Buradaki yapılar topluluğu iki eksene göre düzenlenmiştir. Bunlardan biri başlıca ekseni oluşturan doğu - batı eksenidir. Diğeri ise Mut (Amon'un karısı) tapınağına giden yolun daha batıda da Luksor tapınağına giden dini tören yolunun izlediği kuzey - güney eksenidir. Karnak aynı zamanda üç çevre duvar (Amon, Mut, ve Montu duvarları) kabartmalarla süslü on pilon ve dikili taşlarla uyumlu bir görünüme kavuşturulmuştur.
 N
Dikili Taş
Belli başlı yapılar Amon çevre duvarının içinde yer alır. Karnak'da ayrıca çok sayıda kabartma, duvarlara yazılmış metinler, dinsel sahneler küçük tapınaklar heykeller (Tutankhamon döneminden kalma Amon heykeli gibi) ve ilk yerlerinin neresi olduğu araştırılan sayısız taş bloklar bulunur.

Karnak her zaman aktif bir arkeolojik araştırma merkezi olmuştur. Birinci pilon bölgesinde özellikle rıhtım kazıları (bu kazılar sonucunda heykeller bulundu.) ekili alanları sulamaya yarayan su yolları şebekesiyle çevrili sfenksli yolun ortaya çıkarılması birinci pilondan sonra gelen büyük avlunun incelenmesi kutsal gölün doğusundaki bölümleri ortaya çıkarmıştır. Burada burçlu duvara yaslanan bir yapı topluluğu bulunmuştur.