Yeni Yerleşim Alanları

Savcıların Bağımsızlığı

Diyarbakır Surları

Belen Tatlısı

Yılımıza başlarken çıkardığımız bahar sayımızın konularına geçmeden önce hepinizi sevgi ile selamlıyorum. Her zaman olduğu gibi bu sayımızda da yıl içinde yaptığımız faaliyetlerden bahsetmenin yanı sıra Dünya keşif gezilerinin nasıl yapıldığını sizlere anımsatmak istedik.

Dünya haritası daha tam olarak tamamlanmadan önce insanlar büyük keşifler yapmaya başladılar Bunların bir çok nedeni vardı. Hiç kuşkusuz en önde gelen neden altının aranmasıydı. İnsanlardaki altın tutkusu onları harekete geçiren en önemli etkenlerden biriydi.

Daha sonra yeni ticaret yollarının aranması özellikle Asya baharatlarına ulaşmak bakımından önemliydi. İnsanlar denizcilik tekniklerinin gelişmesiyle ve okyanusa dayanıklı büyük teknelerle Dünya turuna çıkmaya başladı. Böylece bilinmeyen toprakların keşfi yavaş yavaş tamamlanıyordu. Kuzey yarı küreden sonra güney kısımda da olduğu varsayılan kıtanın keşfi Kaptan Cook'un gezisiyle tamamlandı. Yeni yerleşim yerleri ve yeni ticaret yolları insanlar için çok önemliydi. Zira egemenliklerini genişletmek isteyen ülkeler hem yerleşmek hem de ticaretlerini geliştirmek için yeni sömürgeler kuruyorlardı. Denizcilikte gelişmiş olan devletler Dünya'nın her yerinde kendilerine bağlı sömürgeler sayesinde daha da güçleniyorlardı.

Her ne sebeple olursa olsun keşifler sonucu bulunan yeni yerlerle birlikte Dünya haritası tamamlanmış ve Dünya'da boş bir nokta kalmamıştır.

Nevin EREM
22.